Meedoen Zaanstad

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over het aanvragen van Meedoen Zaanstad, de webshop, het aanbod of de betaling? Het antwoord vindt u waarschijnlijk hieronder.

Vanaf januari 2022 kunt u deze regeling aanvragen.  Het aanvraagformulier vindt u op de site Zaanstad.nl zoekterm Meedoen Zaanstad.

Het formulier kunt u ook hier downloaden.

Kinderen kunnen deelnemen aan Meedoen Zaanstad vanaf 4 tot 18 jaar. Uitzondering: is uw kind 18 jaar of ouder en bezig met mbo niveau 2, havo of vwo, dan kunt u ook Meedoen Zaanstad aanvragen.

Niet alle activiteiten kunnen op elke leeftijd worden gedaan. Dit is aan de aanbieder.

Let op!
Voor de leeftijden hanteren wij de peildatum van 1 januari in het betreffende kalenderjaar (2022).

Voorbeeld: Uw zoon/ dochter is op 1 februari (2022) 4 jaar geworden. Dit betekent dat uw kind geen 4 jaar was op de peildatum van 1 januari (2022) en daarom niet kan deelnemen aan Meedoen Zaanstad voor het betreffende kalenderjaar (2022).

Meedoen Zaanstad is alleen beschikbaar voor inwoners van Zaanstad.

Woont u in een andere gemeente? Vraag bij de gemeente waar u woont naar hun minimabeleid.


Een laag inkomen is een inkomen dat lager is dan 110% van het sociaal minimum. De grenzen zijn:

Gezinssituatie
Netto inkomen 2022
Echtpaar of samenwonend paar      
€ 1.716
Alleenstaande ouder
€ 1.201

Voor Meedoen Zaanstad 2022 gelden de volgende vermogensgrenzen:

Gezinssituatie
Vrij te laten vermogen 2022
Alleenstaande ouder       

€ 13.010
Gehuwden
€ 13.010

Ja, 

heeft u een hoger inkomen dan 110% maar in de WSNP/ Schulddienstverleningstraject zit of beslag ligt op uw inkomen? dan heeft u hierdoor weinig te besteden. Uw kind kan gebruik maken van Meedoen Zaanstad. Doe een aanvraag. U kunt hier het aanvraagformulier downloaden.

Vul pagina 1, 2 en 4 in van het aanvraagformulier.

LET OP! Schrijf er op pagina 2 bij dat u in de WSNP zit. Als bewijsstuk voegt u een kopie van het vonnis bij.


Uw tegoed van 2022 kunt u besteden tot 31 december 2022.

Nee, u kunt maar één activiteit per kind bestellen.

Er is één uitzondering. Als uw kind geen AB-zwemdiploma ( dit is 1 product en geldt niet voor B-zwemdiploma) heeft mag hij/zij naast AB-zwemles een andere activiteit kiezen. Dit dient u wel op het zelfde moment te doen of in hetzelfde kalenderjaar. De 2e activiteit geldt niet voor Vervolgzwemmen.


LET OP!!! u dient wel eerst AB-zwemdiplomales te bestellen en daarna een andere activiteit.

Als intermediair signaleert u gezinssituaties waarin kinderen geen mogelijkheden hebben om te sporten of deel te nemen aan culturele activiteiten. Dit blijft belangrijk.

In de samenwerking van de fondsen met de gemeente zijn voor u alleen de administratieve handelingen veranderd. Omdat de ouders zelf een aanvraag kunnen indienen, hoeft u geen aanvraag meer voor hen te doen en geen gegevens meer te checken.

Wat vragen wij van u?
Als u van een kind weet, dat hij/zij nog niet sport of deelneemt aan een culturele activiteit, attendeer dan de ouders op het Zaanse minimabeleid.
Is het minimabeleid hen onbekend, wijs hen dan op de mogelijkheid om een beroep te doen op Meedoen Zaanstad (MZ).

Meer informatie over het minimabeleid vindt u op www.zaanstad.nl.

Ja, het zwemdiploma-AB halen is belangrijk! Aan Meedoen Zaanstad doen diverse aanbieders van zwemles mee.

Het diplomazwemmen is populair. De aanbieders hebben soms een wachtlijst. Vraag dit na bij de aanbieder vóór u het kind inschrijft!

U kunt zich direct bij de aanbieder op de wachtlijst laten plaatsen.
Is uw kind aan de beurt? Dan kunt u via Meedoen Zaanstad de lessen kiezen.

Als uw kind bezig is met leszwemmen voor het AB-diploma, dan mag hij/zij ook nog een andere activiteit kiezen. (LET OP!!! dit geldt niet voor de activiteit: Vervolg diploma B, C en snorkelen etc.)

Ja, als uw kind naar een andere sport wilt in het nieuwe jaar (contributie jaar) dan dient u zelf  de opzegging bij de vereniging te regelen. Doet u dat niet dan loopt de contributie door en komen de kosten voor uw rekenining. Meedoen Zaanstad zegt geen contributies op. Dit is de  verantwoordelijkheid van de ouder. 

Een inschrijving en uitschrijving bij een vereniging dient u zelf te regelen.

klik hier om de promotiefilm te bekijken.


Helemaal bovenaan de webshop ziet u drie a-tjes staan. Als u bij een tekst staat en op de a-tjes klikt worden de letters in de tekst groter.

Als u tijdens het doen van een bestelling een foutmelding krijgt neem dan contact met ons op. Doe dit voordat u opnieuw probeert de bestelling te plaatsen.

Stuur als het kan een schermprint van de foutmelding mee.

Als u Meedoen Zaanstad (MZ) heeft aangevraagd en deze wordt goedgekeurd, dan ontvangt u een toekenningsbrief. U kunt inloggen vanaf een week nadat u de toekenningsbrief van Meedoen Zaanstad heeft ontvangen.

LET OP!!! u dient altijd een e-mailadres op te geven bij het aanvragen van Meedoen Zaanstad, anders kunt u niet inloggen.

Hoe schrijft u uw kind in voor de activiteit?

Vanaf een week nadat u de betaling heeft ontvangen kunt u inloggen op www.meedoenzaanstad.nl. U kunt daar uiterlijk tot en met 31 december 2022 een activiteit uitkiezen.


De eerste keer inloggen: U heeft nodig: Uw mailadres en uw cliëntnummer.
Druk op "Inloggen" (bovenaan het scherm); Druk op "Klik hier om u aan te melden";
Volg de aanwijzingen op het scherm.

U ontvangt dan een E-mail waarin staat beschreven hoe u uw privéaccount instelt.

In het vervolg logt u in met uw mailadres en zelfgekozen wachtwoord.


Het is alleen mogelijk via de webshop ''Meedoen Zaanstad''. U kunt misschien in uw omgeving iemand om hulp vragen of langsgaan bij een Sociaal Wijkteam. kijk op: www.swtzaanstad.nl

Ja, dit kan nadat u de eerste keer hebt ingelogd.

U kunt dit wachtwoord wijzigen via de optie "wachtwoord vergeten" op de inlogpagina. 

Onthoud dit nieuwe wachtwoord goed. U heeft het later weer nodig!

Bij bijna elke vereniging of organisatie kun je een of meer proeftrainingen of proeflessen volgen. Informeer bij de vereniging.

Zit je in groep 5 t/m 8, dan kun je ook via de Brede school kennismaken met verschillende sporten. Informeer hiervoor bij de school van uw kind.


Wij hebben zo veel mogelijk verenigingen en instanties uitgenodigd om mee te doen aan de webshop.

Wil uw kind graag iets doen bij een aanbieder die niet in de webshop staat? Vraag dan zelf het bedrijf of de vereniging of zij zich voor de webshop willen aanmelden.

U kunt alleen producten uit de webshop kiezen.

Wij hebben zo veel mogelijk verenigingen en instanties uitgenodigd om mee te doen aan de webshop. U kunt zelf de vereniging/aanbieder van uw keuze wijzen op de webshop. Mogelijk willen zij zich alsnog aanmelden bij Meedoen Zaanstad.

Zolang u uw bestelling nog niet heeft afgerond dan kunt u deze nog wijzigen. Na afronding is dit niet meer mogelijk, dus wees u hier bewust van wanneer u de bestelling definitief maakt. 

Nadat u uw bestelling heeft afgerond kunt u dit niet meer wijzigen. Indien u wel een wijziging in uw bestelling wilt aanbrengen dan dient u dit binnen 24 uur na bestelling door te geven via een e-mail. Vermeld in uw e-mail uw BSN! Wij nemen dan contact met u op.

De vereniging/aanbieder van de activiteit probeert zo veel mogelijk informatie op de webshop te plaatsen. Heeft u toch nog vragen, kijk dan op hun website of neem dan contact op met de vereniging/aanbieder.

Ook kunt u bijna altijd een proeftraining/proefles volgen. Neem ook hierover contact op met de vereniging/aanbieder.

U ziet uw kinderen terug in uw account. Als u voor een kind heeft besteld ziet u dit in uw account terug onder "aanmeldingen".

Overleg dit eerst met de vereniging/aanbieder. Voor veel activiteiten is geen aparte kleding nodig. Soms heeft de vereniging zelf een voorraad waarvan u gebruik kunt maken.Het is belangrijk dat u uw e-mailadres en telefoonnummer op de pagina "mijn account" vermeldt. EN hou die gegevens ook actueel!

Als u iets bestelt krijgt u als bevestiging een e-mail met informatie. Ook de vereniging/aanbieder krijgt bericht.

Bij de informatie van de aanbieder staat hoe en met wie u contact op kunt nemen. De aanbieder zal, als hij bijvoorbeeld meer informatie nodig heeft, met u contact opnemen.

Als u inlogt komt u op de pagina "mijn account". Maak de gegevens compleet.

Het is erg belangrijk dat u hier uw telefoonnummer invult. Waarom?

Uw e-mailadres en telefoonummer worden doorgegeven aan de aanbieder van uw keuze. Die aanbieder kan dan contact met u opnemen of afspraken te maken wanneer uw kind kan komen, enzovoort.

De kosten van een instrument zijn heel verschillend. In de meeste gevallen kunt u een instrument huren. De kosten van de huur vallen onder de vergoeding van Meedoen Zaanstad. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij of via de door u gekozen vereniging/aanbieder.